Overijssel bereikbaar
Goederenvervoer en logistiek belangrijk voor provincie Overijssel
Goederenvervoer en logistiek zijn van groot belang voor de bereikbaarheid en duurzaamheid van Overijssel en het economisch functioneren van belangrijke topsectoren in Overijssel, zoals hightech, food, health en energy. Veel verschillende overheidsorganisaties en ondernemers, zowel producenten, logistieke dienstverleners, vervoerders, havens en terminals, maar ook kennis en onderwijsinstellingen en brancheorganisaties werken samen aan de continue verbetering van deze complexe geïntegreerde logistieke ketens.
Nederland staat de komende tijd voor grote uitdagingen op het gebied van verduurzaming en bereikbaarheid, waarbij een belangrijk deel van de opgave moet worden ingevuld door de sector logistiek en transport. Tegelijkertijd leiden economische groei en veranderingen in consumentengedrag (e-commerce) tot toename van logistieke stromen en krapte op de arbeidsmarkt.
Om de doelstellingen te halen zullen we slim samen moeten werken. De overheid kan logistieke ontwikkelingen beïnvloeden via ruimtelijk beleid, ontwikkeling van nieuwe (multimodale) infrastructuur, wetgeving en financiële maatregelen. Logistieke ondernemers en producenten kunnen bijdragen aan verbetering van de bereikbaarheid en verduurzaming door het slimmer en efficiënter bundelen en vervoeren van stromen, de inzet van duurzame vervoersmiddelen en modal shift van weg naar water of spoor.
Statenvoorstel Goederenvervoer & Logistiek goedgekeurd
In het coalitieakkoord 2019-2023 “Samen bouwen aan Overijssel” staan de belangrijkste opgaven voor Overijssel in de komende jaren op het gebied van werken, vervoer, klimaatverandering, energie, wonen, het landelijk gebied en samenleven. Deze opgaven hangen op allerlei manieren met elkaar samen. In het leggen van de verbindingen tussen de opgaven ligt volgens het coalitieakkoord een belangrijke rol voor het provinciaal bestuur. Eén van die verbindende schakels tussen de opgaven is logistiek. Het Statenvoorstel ‘Goederenvervoer & Logistiek’ is door de Provinciale Staten goed gekeurd. De aankomende jaren zal POLO zich inzetten voor:
Overijssel internationaal bereikbaar
Voor een krachtige economie is een aantrekkelijk vestigingsklimaat nodig met goed bereikbare
werklocaties op strategische knooppunten in de provincie. Overijssel heeft een strategische ligging op de North Sea Baltic Corridor en vormt de verbindende schakel tussen Randstad, Noord-Nederland, Ruhrgebied en Noordoost-Europa. De ambitie is deze ligging ten volle te benutten. De Overijsselse hoofdinfrastructuur faciliteert regionale, nationale en internationale relaties en is daarmee volgens het coalitieakkoord van enorme waarde voor het vestigingsklimaat.
Leefbaarheid en duurzaamheid
Met de groei van internationale goederenstromen is de druk op de netwerken in Overijssel toegenomen. Logistieke functies dragen bij aan een aantrekkelijk aanbod van diensten, voorzieningen en goederen in het landelijk gebied en de steden, maar stellen ons ook voor uitdagingen op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. De (te)lage waterstanden in de vaarwegen vanwege langdurige droogte heeft daarbij aangetoond dat het verder robuust maken van ons logistiek systeem noodzakelijk is. Daarbij gaat het ook om bevorderen van innovatie door digitalisering, bundelen van goederenstromen, verschonen van brandstoffen en het stimuleren van een mix van modaliteiten (via weg, spoor en water).
Krapte op de arbeidsmarkt
Gebleken is dat de uitoefening van logistieke processen steeds moeilijker wordt door de beschikbaarheid van personeel. De krapte op de arbeidsmarkt stelde het regionaal bedrijfsleven voor de uitdaging om meer bekendheid te geven aan de logistieke sector als werkgever en extra inzet te doen qua opleidingsmogelijkheden en innovatie van arbeidsplaatsen. Ook biedt juist de logistiek een opstap voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en doorgroei zowel binnen de sector zelf als naar sectoren waarvoor zij werkzaam is. Met initiatieven als het Huis van de Logistiek en de Week van de Logistiek in Twente en via de sectortafel logistieke arbeidsmarkt van de Human Capital Agenda Regio Zwolle is het in de regio’s gelukt meer arbeidspotentieel aan te trekken.
Continueren van beleid
Gezien de samenhang in de hoofdopgaven van Overijssel en bovengenoemde knelpunten en kansen op het gebied van internationale bereikbaarheid, arbeidsmarkt, leefbaarheid en duurzaamheid worden de lijnen uit het Koersdocument Goederenvervoer en Logistiek en het Meerjarenprogramma
Goederenvervoer en Logistiek in de periode 2020 2023 voortgezet. Ook wordt er de aankomende tijd verder invulling gegeven aan de in gang gezette bevordering van goederenvervoer over water, vergroening van de binnenvaart en de havenontwikkeling.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het programmamanagement Port of Logistics Overijssel.
Delen op: