Overijssel bereikbaar
Vrachtfiets helpt Stadshovenier Zwolle bij terugdringen autokilometers
Een groener Zwolle vól met leven, dat is het doel van Stadshovenier Adriaan Mosterman. Volgens hem zijn mensen gelukkiger in een groene omgeving én beter bestand tegen klimaatverandering. Om die duurzame ambitie nog een stap verder te brengen, schafte Mosterman recent een elektrische vrachtfiets aan, met subsidie van provincie Overijssel.
De Stadshovenier werkt bewust alleen in Zwolle, vertelt Mosterman. “Dicht bij huis blijven, betekent dat we snel en gemakkelijk bij klanten kunnen langsgaan. We maken op die manier zo weinig mogelijk autokilometers. Door alleen lokale grondstoffen te gebruiken hoeven ook de vrachtauto’s weinig te rijden. Zo kiezen we telkens bewust voor duurzaamheid.” Met de aanschaf van een elektrische vrachtfiets, geeft Mosterman verder invulling aan duurzamer ondernemen. “De vrachtfiets past gewoon goed bij ons. Stadshovenier Zwolle is een collectief van oud-kantoorklerken die meer buiten wilden werken. De vrachtfiets helpt ook daar weer bij.”
Vrachtfiets ook beschikbaar voor bewoners
Voor de aanschaf van de nieuwe vrachtfiets werkte Mosterman samen met een bewonerscollectief in de wijk Assendorp. “We zien in deze oude volkswijk veel gezinnen die met bakfietsen hun kinderen naar school brengen. Dat is een mooie beweging, die we graag ondersteunen.” De bakfiets word later ook beschikbaar voor bewoners in de wijk.
“Hoe we dat precies gaan vormgeven, zijn we nog aan het onderzoeken, samen met een student van Hogeschool Windesheim. Er zal een kleine vergoeding tegenover komen te staan, maar we houden het graag laagdrempelig. We hopen uiteindelijk dat ook andere ondernemers voor hun goederenvervoer de vrachtfiets zullen pakken of er zelf een aanschaffen.”
Subsidie
De subsidie van provincie Overijssel heeft de Zwolse ondernemer over de streep getrokken. “We hebben als jong collectief nog niet veel vlees op de botten, dus zonder deze subsidie was dit niet mogelijk geweest. Zo’n subsidie helpt ondernemers in de stap richting duurzamer vervoer. Hoe meer ondernemers volgen, hoe beter we kunnen laten zien hoe het óók kan”, meent Mosterman.
Win-winsituatie
“Wat ik ondernemers wil meegeven, is dat iederéén een steentje kan bijdragen. Je hoeft niet ineens álles duurzaam te doen. Je moet bijvoorbeeld zo’n vrachtfiets zien als een waardevol extraatje: als ik nu een plantje moet bezorgen of wat klein onderhoud ga uitvoeren, kan dat nu met de vrachtfiets. Ik ben dan duurzaam bezig, vaak nog sneller op mijn bestemming dan met de auto en veroorzaak veel minder overlast dan met een grote auto en aanhanger midden in de stad. Het is echt een win-winsituatie.”