Kennis en innovatie
Onderzoek naar risicomanagement strategieën voor keten in coronacrisis
Introductie
De Hogeschool Windesheim is gestart met een onderzoek naar de impact van de coronacrisis op stromen van goederen, geld en informatie in ketens, en de strategieën die door bedrijven kunnen worden ingezet om hiermee om te gaan. Het wordt uitgevoerd door het onderzoeksprogramma Supply Chain Finance, met een groep van senior onderzoekers, maar daarnaast ook studenten. Deze studenten, die in tijden van corona ofwel een stage moesten annuleren, lastig een stage konden vinden of door thuiswerken beperkt data konden ophalen, kunnen via dit project alsnog hun afstuderen volbrengen. Uw deelname wordt dan ook zeer op waarde geschat.
Praktisch: hoe deelnemen en hoe inzicht in resultaten?
Het onderzoek bestaat uit onder andere een survey en interviews die worden gedaan. In de survey kan ook worden aangegeven of bedrijven willen meedoen aan een interviewronde. In onderstaande vindt u meer achtergronden over de insteek van het onderzoek. Geïnteresseerde bedrijven kunnen inzicht krijgen in de rapportage die wij maken, nadat resultaten gecollecteerd en geanalyseerd zijn.
Klik hier om de survey in te vullen.
Achtergrond: risicomanagement in de supply chain
‘Supply chain risk management’ (SCRM) is relevanter dan ooit. Het draait om de implementatie van strategieën om zowel alledaagse als uitzonderlijke risico’s in de supply chain te beheersen met als doel de kwetsbaarheid van goederen- en geldstromen te verminderen en de continuïteit te waarborgen. De impact op goederenstromen is het meest zichtbaar via de veranderingen in aanvoer en vraag die te merken zijn geweest op verschillende wijzen in verschillende sectoren. Maar daarnaast is er ook een grote impact op geldstromen. Zo is er een toename van uitstel en afstel van betalingen wat liquiditeitsproblemen verschuift van individuele bedrijven naar de ketens waar zij deel van uitmaken. Een leverancier die laat of niet betaald wordt zal namelijk ook moeten kijken naar alternatieve vormen van financiering, mogelijk via uitstel van betaling richting eigen leveranciers. In het onderzoek worden ook informatiestromen meegenomen. Het kunnen voorspellen van benodigde voorraden in goederen en cash wordt bemoeilijkt door de vele onzekerheden die nu spelen. Om überhaupt te kunnen inzien welke risico’s bedrijven tijdens de heropening van de samenleving lopen is het belangrijk dat de juiste informatie wordt gedeeld tussen de verschillende schakels in de keten. ICT-infrastructuur die transparantie biedt in supply chains kan hierbij cruciaal zijn.
Doel en resultaten
Doel van dit project is het genereren van nieuwe kennis over risico’s die ontstaan bij disrupties in een supply chain, en de strategieën die kunnen worden ingezet om hiermee om te gaan. Het gaat enerzijds om strategieën voor de korte en middellange termijn, en anderzijds om lange termijn strategieën, zowel gericht op de ‘heropening van de economie’, maar ook op eventueel toekomstige crisissituaties waarin economische veerkracht noodzakelijk is.
Met onze resultaten krijgen bedrijven inzicht in de volgende vragen:
- In welke mate en welke vorm heeft de coronacrisis impact gehad op ketens, en hoe verschilt dit per industrie?
- Welke risicomanagement strategieën worden gebruikt in ketens in verschillende industrieën om te reageren op de coronacrisis?
- Welke risicomanagement strategieën zijn het meest succesvol geweest voor het omgaan met de impact van de coronacrisis?
Contact
Mocht u meer informatie willen opvragen over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Mira Benes, projectassistente bij Windesheim, via: m.benes@windesheim.nl.
Delen op: