Kennis en innovatie
Moet ik mij gaan voorbereiden op CSRD?
Heeft u al gehoord van de CSRD richtlijn? En bent u benieuwd of u hier mee te maken gaat krijgen met uw logistieke organisatie? In dit artikel willen wij ondernemers die actief zijn in de logistiek graag wat meer achtergrond informatie geven over dit onderwerp. Want het zou zo maar kunnen zijn dat een MKB-ondernemer met grote multinationals als klanten hier al op korte termijn mee te maken gaat krijgen.
De Circulaire Economie neemt een vlucht in Nederland; steeds meer bedrijven, organisaties en onderzoekers besteden aandacht aan het sluiten van materiaal-kringlopen, het ontwerpen voor hergebruik van goederen en grondstoffen en het inzetten van nieuwe, circulaire businessmodellen. De logistiek heeft een essentiële rol hierin te spelen vanwege haar ervaring met het denken in netwerken en het organiseren van ketensamenwerking. Het gaat daarbij niet alleen om het organiseren en afhandelen van de fysieke goederenstromen van A naar B, maar om het integrale logistieke denken door alle partijen in de keten.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR)
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR) maakt deel uit van de bredere Europese duurzaamheidsregelgeving, bekend als de Green Deal. CSRD is wetgeving waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. In juli 2023 heeft Lean & Green een webinar georganiseerd over de CSRD.
Toekomstbestendig ondernemen is sturen op én rapporteren over datgene wat ertoe doet. Het materialiteitsprincipe vormt de basis van de aankomende CSRD-richtlijn, die vanaf 2024/2025 alle grote bedrijven verplicht om jaarlijks te rapporteren over duurzaamheidsbeleid en – prestaties. Voor de aankomende CSRD wordt het een verplichting om een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren. Dit vormt het fundament van een goed duurzaamheidsbeleid en -verslag. Een externe audit is verplicht.
Kleine en grote, beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen
Ook de grote, niet beurgenoteerde ondernemers en de kleinere beursgenoteerde ondernemingen dienen vanaf 2025 en 2026 aan deze richtlijn te voldoen.
Een bedrijf is groot als het aan twee van de volgende criteria voldoet:
- Meer dan 250 medewerkers
- Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
- Meer dan 20 miljoen euro op de balans
Handelsbedrijven/logistieke dienstverleners zouden al snel aan criterium 2 en 3 kunnen voldoen. Dat betekent dat zij in 2025 rapportage plichtig zijn. Kleine beursgenoteerde MKB bedrijven zijn vanaf 2026 rapportage plichtig.
Waar moeten bedrijven over rapporteren?
Over het onderwerp is al veel geschreven, bijvoorbeeld in de vorm van white papers. De grote multinationals zijn zich nu aan het voorbereiden. Zij moeten volgend jaar al voldoen aan deze Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD-)richtlijn en moeten hierover rapporteren. De onderneming moet de volgende informatie opnemen in haar duurzaamheidsverslag:
- Beschrijving van de strategie en het bedrijfsmodel ten aanzien van duurzaamheidskwesties.
- Impact op mens en milieu en vice versa (dubbele materialiteit)
- Historische en huidige prestaties m.b.t. impact
- Doelstellingen en beleid om impact te verbeteren
- Bestuur en procedures
- Borging in strategie en business model
- Keten perspectief
- Bredere tijdlijn
Criteria volgens ESRS
De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) is de bindende rapportage standaard waar ondernemingen aan moeten voldoen. Deze standaarden geven aan welke zaken ondernemingen transparant moeten maken in de verslaglegging, zogenaamde “disclosure requirements”.
Materialiteitsprincipe
Concreet houdt het materialiteitsprincipe in dat in het jaarverslag staat welke duurzaamheidsaspecten het meest relevant (materieel) zijn voor de organisatie en haar stakeholders. Een verslag – en strategie – op basis van materialiteit zorgt ervoor dat aandacht en resources naar die zaken gaan die het meest belangrijk zijn. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk waar de milieu-footprint het grootst is. Waar kansen liggen om positieve waarde te creëren, bijvoorbeeld inzet op eerlijke ketens en een inclusieve werkomgeving. En op welke vlakken klimaatverandering zorgt voor bedrijfsrisico’s.
De bedrijfsactiviteiten moeten in kaart gebracht worden, zowel je eigen activiteiten, maar ook de activiteiten in de waardeketen. alle activiteiten die nodig zijn om een product van ontwikkeling, ontwerp, grondstoffen, productie, marketing en distributie uiteindelijk bij de klant te krijgen. Materialiteitsbeoordelingsproces om materiële ESG-thema’s, onderwerpen, risico’s en kansen vast te stellen.
Rapporteren over de keten
De CSRD benadrukt sterk de rol van supply chains bij het meten van de CO2 footprint. En veel MKB bedrijven maken deel uit van een supply chain. Oftewel, het kan zijn dat je als MKB toeleverancier of transporteur van een multinational gevraagd wordt om bepaalde data op te leveren t.a.v. bepaalde duurzaamheidsaspecten. Zo kan het zijn dat er gevraagd wordt om data aan te leveren over CO2 emissies van het vervoer. Voor ondernemers zijn er ook handreikingen van verschillende organisaties om je voor te bereiden op het inzichtelijk maken van de impact van je bedrijf op mens en milieu.
Voor meer informatie of doorverwijzingen kun je contact opnemen met de logistiek makelaar Christa Baas.
Delen op: