Overijssel bereikbaar
Eigen vrachtfiets voor Beryl’s Fish &Chips & Veggies
Een vrachtfiets was voor Beryl’s Fish & Chips & Veggies dé oplossing om producten slim, duurzaam en zo snel mogelijk bij de klant thuis te krijgen. De jonge onderneming kreeg daarbij financiële ondersteuning van provincie Overijssel. Eigenaresse Beryl Kostverloren vertelt over de overweging om voor duurzaam vervoer te kiezen. En over de opgave die er nog ligt om écht stappen te maken naar een schone Deventer binnenstad.
Duurzaamheid is voor Beryl Kostverloren een groot goed. De eigenaresse van Deventers enige echte Fish & Chips & Veggies-zaak schafte een bakfiets aan om haar unieke producten zo duurzaam én vers mogelijk bij de klant te krijgen. “Babboe stelde leenfietsen beschikbaar in verband met corona. Wie een leuk verhaaltje schreef, mocht gratis drie maanden lang een bakfiets gebruiken. Daar hebben we gretig gebruik van gemaakt, want daarvoor moesten we vaak auto’s van vrienden of familie lenen om bestellingen rond te brengen. Toen we na de probeeractie een mooie aanbieding van Babboe kregen hebben we er met hulp van provincie Overijssel zelf één aangeschaft.”
Vrachtfiets heeft veel voordelen
De vrachtfiets heeft volgens Kostverloren veel voordelen ten opzichte van de auto. “In de stad zijn we op de fiets binnen 5 minuten bij je thuis. Veel makkelijker en duurzamer dan met de auto, waarbij je toch vaak helemaal moet omrijden.” Kostverloren liet de vrachtfiets ook ‘wrappen’ met een mooie bedrukking. “Zo valt de fiets lekker op als we door de stad fietsen. Dat is echt goede reclame!”
Haar ‘hang naar duurzaamheid’ maakt dat Kostverloren vindt dat er nog veel kansen liggen op het gebied van logistiek. “Vanwege mijn achtergrond in facility management ben ik veel bezig met dat thema. Waarom komt er nog drie keer per dag een postbusje langs? En hoe duurzaam is het vervoermiddel dat ze gebruiken?”
Samenwerking nodig
Dat gesprek over duurzaamheid gaat Kostverloren ook actief aan met leveranciers. “Ik ben dan wel duurzaam, maar degene die mij mijn goederen brengt moet ook duurzaam zijn. In mijn eentje ben ik te klein om die grote leveranciers te overtuigen. We zouden eigenlijk met heel veel ondernemers samen moeten doen. Het zijn geen leuke gesprekken en een lastig, onsexy onderwerp. Alleen het is wel nodig om die beweging op gang te krijgen.”
‘Kijk wat je zelf kunt doen’
“Het begint bij kijken wat er kan en wat je zelf kunt doen”, vindt Kostverloren. “Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een lading goederen die door de fietskoerier werd gebracht. En ons frisdrank wordt door een vrachtwagen aan de rand van de stad gebracht en met elektrische busjes bij ons afgeleverd. Dat zijn mooie en haalbare stappen.”
“Die boodschap moeten we herhalen bij leveranciers, want ik merk daarin nog te weinig beweging. Als kleine, startende ondernemer lukt het me nog niet om dat gesprek met hen om te zetten in harde afspraken. Ik hoop Beryl’s Fish & Chips & Veggies verder uit te breiden naar andere steden, dan hoop ik ook wat meer gewicht in de schaal te brengen.”
Delen op: